Wat zijn de geheimen van mentale gezondheid?

Artikel: Leestijd: 3 min

In 1944 werd Edith Eger op 16 jarige leeftijd door de Nazi’s uit haar huis in Hongarije gehaald en naar het beruchte dodenkamp Auschwitz gestuurd. Ook al werd ze voor de gaskamers gespaard, waar haar ouders werden vergast, verpieterde de toch al magere Edith geleidelijk terwijl ze van het ene naar het andere kamp werd overgeplaatst. In mei 1945 viel Edith, terwijl de dood naderde, in een bewusteloze gevoelloosheid. De bewakers namen aan dat ze dood was en gooiden haar in een massagraf in de bossen achter het concentratiekamp Gunskirchen. Als door een wonder zag een Amerikaanse soldaat Edith’s hand bewegen tussen de lijken. Hij redde het toen 30 kilo wegende meisje van een gewisse dood.
Wanneer iemand reden had om door haar omgeving te worden overmand dan was het Edith Eger. Edith gaf zich echter niet over aan gevoelens van bitterheid, haat of wanhoop. Zij overleefde niet alleen; zij gedijde. Zij trouwde met een Tsjechische vrijheidsstrijder, voedde drie kinderen op en behaalde een doktersgraad in de psychologie. Wanneer u Dr. Edith ooit zou ontmoeten of horen spreken, zou u haar waarschijnlijk tot de meest positieve, verheven individuen rekenen die u ooit ontmoette. Edith’s boodschap: “In tegenstelling tot de algemene overtuiging zijn er geen slachtoers in deze wereld – alleen gewillige deelnemers. U kunt niet altijd uw omstandigheden beheersen, maar u kunt zelf bepalen hoe u hier op reageert.”
Nieuwe nadruk in de psychologie
Dr. Edith Eger’s leven spreekt veelbetekenend tot een groeiende realisatie onder mentale gezondheidsprofessionals: wij hebben allemaal het vermogen een optimistische houding te cultiveren zelfs te midden van tegenslagen en moeilijkheden. Terwijl velen van ons inderdaad geloven dat onze emoties door onze omstandigheden worden bepaald, wijst het bewijs op het tegendeel. U kunt uw emoties de baas blijven in weerwil van uw omgeving!

Onze emoties worden echter door meer dan alleen onze gedachten beïnvloed. In het bijzonder raken onze dagelijkse levensstijlkeuzes onze emotionele toestand door en door. Laten wij naar diverse factoren kijken, die ons kunnen helpen de controle te behouden op dit belangrijke gebied van mentale gezondheid.
Dieetgewoontes
Dierenstudies laten zien dat ongezonde eetgewoontes de emotionele elektronische schakelingen van de hersenen verzwakken, zowel tijdens de ontwikkeling als in volwassenheid. Voorbeelden omvatten voedseltekorten, overmatig zoutgebruik en diëten met veel vet. Waar het op neerkomt is dit: kies een dieet, dat nadruk legt op weinig zout, voedzaamrijk volledig plantaardig voedsel (fruit, volkoren granen, groenten, noten en zaden) en dierlijke producten en toegevoegde vetten beperkt of uitsluit.
Vermijd verslavende drugs
Alcohol heeft een korte termijn eect op het bevorderen van boosheid, woede en geweld. Controlecellen in de bovenzijde van de hersenen worden verdoofd, met als gevolg dat de circuits voor geweld in de lagere hersenen niet tegengehouden worden, waarvan miljoenen mishandelde gezinsleden kunnen getuigen. De lange termijn eecten van alcohol zijn zelfs ernstiger. Die controlecellen worden gedood door slechts 50 gram dagelijkse alcohol, waarbij de veerkrachtigere lagere hersencellen veel beter gedijen. Het resultaat: een permanente onbalans van de hersenen, met voorkeur voor de lagere emotionele centra. Andere hersendrugs kunnen ook hersencontrolemechanismes aantasten. Zelfs marihuana heeft het vermogen, onder bepaalde omstandigheden, permanent het verstand uit balans te brengen.
Beweging
Geen programma, dat emotionele gezondheid optimaliseert, mag regelmatige lichamelijke oefening verwaarlozen. Wij raden aan lichamelijke activiteit deel te laten uitmaken van uw dagelijkse routine. Onderzoek linkt beweging met verminderde stressniveaus en verbeterde emotionele gezondheid (met inbegrip van verminderde depressie en angst). Studies hebben ook laten zien dat beweging het peil verhoogt van een krachtig emotioneel, gezondheidsverbeterend hormoon, genaamd oxytocine.
Kies uw muziek zorgvuldig
Muziek heeft een krachtige invloed op het emotionele gebied van de hersenen, dat bekend staat als het limbisch systeem. Afhankelijk van de soort muziek kunnen óf positieve óf negatieve emoties gestimuleerd worden. Rechtstreekse metingen van limbische structuren laten zien dat muziek, zoals harmonieuze pianostukken, aangename emoties kunnen oproepen, terwijl dissonante muziek
negatieve emoties teweeg kan brengen. Daarom moeten wij voorzichtigheid betrachten in de muziekkeuze. Kies alleen muziek, die emotionele controle en balans helpt aan te kweken.
Televisie en emotionele instabiliteit
Wij kunnen beïnvloed worden in de richting van ongebalanceerde emoties door onze keus in kijkgedrag (TV, internet enz.) net als bij muziek. Eén eigenschap van menselijke gedrag is dit: “Wij worden wat wij zien.” Ons verstand wordt inderdaad gevormd door naar waar wij regelmatig kijken. Daarom zullen wij, wanneer wij in optimale emotionele gezondheid geïnteresseerd zijn, ons moeten oefenen ons kijkgedrag serieus te beperken. Wanneer u moeite hebt dergelijke beheersing uit te oefenen, overweeg dan een wekenlange (of langere) vakantie van televisie, internet, DVD’s en andere visuele media. Hoe onmogelijk dat misschien mag lijken, een groot deel van de wereld heeft door de geschiedenis heen overleefd (en vaak gebloeid) met precies zo’n programma.
Kwaliteitstijd met het gezin
In elektronische media geïnvesteerde tijd kan ook de familieband verzwakken. Deze buitensporige tijd is zeer verontrustend omdat sterke familiebanden krachtige voorspellers van verbeterde emotionele gezondheid zijn. Wij moeten prioriteit schenken aan interactieve bezigheden met onze families. Bezoek plaatsen en doe leuke, interessante en voldoening schenkende dingen.
Vertrouwen en emotionele gezondheid
Wanneer wij op vertrouwen gebaseerde relaties met één of meerdere individuen hebben, kunnen elektrische en chemische ‘vertrouwensignalen’ van de bovenste hersencentra, in het bijzonder de frontale lob, het angstsysteem afzetten en zelfs uitzetten, die door onze lagere hersencentra lopen. Dit vertrouwen helpt bij de beheersing van angst en stress. Tussen die chemische vertrouwenboodschappers zit het hormoon oxytocine. Toegenomen oxytocineniveaus verbeteren ook een veelheid van inter-persoonlijke dimensies, die allemaal ten doel hebben onze emotionele staat te ondersteunen. Eén manier om emotionele gezondheid te bevorderen is bijgevolg meer vertrouwensrelaties te ontwikkelen. ‘Horizontaal vertrouwen’ in anderen is heel heilzaam; ‘verticaal vertrouwen’ in een liefhebbende God is vooral krachtig.
Leren op God te vertrouwen
Mensen reageren instinctief goed op eerlijkheid en betrouwbaarheid in een ander, helemaal wanneer zij een oprechte belangstelling in hun welzijn bemerken. Dit gebeurt door tijd samen door te brengen en gezamenlijke ervaringen te maken. Op eendere wijze ontwikkelen wij vertrouwen in God door Zijn beloftes in de Bijbel te beproeven en Zijn trouwe leiding in onze levens te ervaren. De psalmist schetst het belang van het aangaan van een ervaringsrelatie met God: “Proef en zie dat de HEERE goed is; welzalig de man die tot Hem de toevlucht neemt.” (Psalmen 34:9) God zelf nodigt ons uit: “Kom tot Mij, leer van Mij en u zult rust vinden voor uw ziel.”
Waarom niet een beetje tijd van uw dag uittrekken om de Bijbel te lezen, misschien beginnend met het evangelie van Markus? U zult misschien verrast zijn een God te vinden, die veel betrouwbaarder is dan menig mens – zelfs zij, die beweren Hem te volgen. En samen met die ontdekking zult u zich realiseren dat uw emoties beter onder controle zijn te houden.

David DeRose, MD, MPH, en Bernell Baldwin, PhD, neurowetenschapper

Bron: https://glowonline.org/glow-dutch/

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.