Wat ben ik dan waard?

Artikel: leestijd 2 minuten.

“Niemand vind mij aardig! Op school heb ik weer een werkstuk verknoeid, mijn vrienden hebben mij teleurgesteld, ik ben niet knap, merkkleren kan ik mij niet veroorloven. Als mijn ouders op zijn minst meer tijd voor mij hadden!” snikt Tim verdrietig.

“Ach, wat ben ik toch waard? En wie is er eigenlijk geïnteresseerd in hoe het met mij gaat?”, denkt hij.
Hm, overkomt jou ook wel eens hetzelfde als Tim? Dan wil ik je een verhaal over een jongeman vertellen.
Wie heeft mij nodig?
Het verhaal gaat over een jongen. Wij zullen hem Peter noemen. Al lang voelde hij zich thuis niet meer op zijn gemak en vroeg daarom aan zijn vader, terwijl deze nog leefde, om zijn erfenis. Dat was al heel gemeen, want de erfenis krijg je pas nadat je ouders zijn gestorven.
Wat ben ik dan waard? Wat ben ik dan waard?

Maar hij dacht: “Met veel geld krijg je veel vrienden, kun je feest vieren en word je natuurlijk door iedereen geliefd en bewonderd.
Maar wat denk je dat er gebeurde toen hij op zeker moment blut was?
De vrienden maakten zich gewoon uit de voeten en lieten hem met een knorrende maag, kapotte kleren en lege zakken achter.

Denk eens na: Het vele geld, dat de vader met zoveel liefde en moeite gespaard had, was snel op.
Wat moest hij nu doen? Uiteindelijk vond hij na lang zoeken een baantje als varkenshoeder! Maar stel je voor: zelfs hier leed hij honger, omdat de eigenaar hem zelfs het varkenseten niet gunde.
Wat een ramp – en het was allemaal zijn eigen schuld! Kun jij je voorstellen hoe waardeloos Peter zich gevoeld moet hebben?
Eindelijk kwam de jongeman op een superidee: “Ik ga naar mijn vader terug en vraag hem om een baan – natuurlijk niet als zoon, want ik verdien niet meer om als een zoon behandeld te worden!”
Hoe denk je dat de vader heeft gereageerd? Je gelooft het nauwelijks: Hij had al de hele tijd op zijn zoon gewacht en toen hij hem zag aankomen liep hij hem zelfs tegemoet, omarmde hem, gaf hem nieuwe kleren en richtte een groot feest aan!

“Mijn zoon is weer thuis gekomen!” riep hij enthousiast!
Is dat niet ongelooijk?
Kom tot mij
Met deze gelijkenis, dit voorbeeldverhaal, uit de Bijbel uit Lukas 15:11-32 wil Jezus jou persoonlijk iets vertellen: “Wanneer je teleurgesteld bent in jezelf, je leven en andere mensen, geef NIET op! Kom naar mij zoals de jongeman in het verhaal! Ik wacht op je met open armen,  los van wat je gedaan hebt, je huidige houding, hoe je eruit ziet, je vrienden en jouw thuis!
Weet je: “Ik heb altijd van je gehouden (Jeremia 31:3) … en niemand zal je uit mijn hand roven.” (Johannes 10:28), tenzij je niet bij mij wilt blijven.
Je bent zo waardevol voor mij dat ik mijn leven voor jou heb gegeven aan het kruis. Ik, jouw vriend, zal je nooit teleurstellen!

Ik wil je helpen op school het beste uit jezelf te halen en dan, los van de uitslag, tevreden te zijn; ik wil je troosten, als je vrienden je teleurstellen; ik wil je helpen je ouders met respect te behandelen, ook als je hen niet begrijpt – ja, ik wil je gewoon gelukkig maken, omdat ik jouw schepper ben, want ik houd van jou!”
Gebed: “Lieve Vader in de hemel, bedankt dat ik in Uw ogen zo waardevol ben!”

glow-dutch

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.